Czy da się zapobiec alergii pokarmowej?

Alergia pokarmowa to reakcja układu immunologicznego na uczulający alergen znajdujący się w pożywieniu. Najczęściej alergię tę powoduje uczulenie na mleko i gluten, jednak grupa produktów jest znacznie większa. Dając objawy, alergię można leczyć, czy jednak walka z nią zaczyna się dopiero, kiedy objawy dają diagnozę? Czy zapobieganie alergii pokarmowej jest w ogóle możliwe? Na to odpowiedziano w tym artykule.

Występowanie alergii pokarmowych

Alergie pokarmowe rzadko kiedy dotykają osoby dorosłe – o wiele częściej diagnozuje się je u dzieci i niemowląt. Szacuje się, że cierpi na nią 5-8% dzieci, więc jest jedną z najczęściej spotykanych chorób.

Istnieje jednak możliwość zapobiegnięcia pojawienia się alergii pokarmowych u najmłodszych. Wystarczy zwrócić większą uwagę na to, czym i jak karmione jest dziecko, oraz skorzystać z kilku porad, by odgonić nieco wizję choroby.

Profilaktyka – karmienie piersią

Jednym ze sposobów zapobiegnięcia wystąpienia alergii pokarmowej u niemowlęcia jest karmienie go piersią. Najlepiej, by dziecko było karmione nią przez pierwszych sześć miesięcy życia. Jeżeli nie ma możliwości karmienia piersią, można zastosować specjalne mieszanki – hydrolizy białek. Składniki, które można znaleźć w mleku matki, ją najlepszym pokarmem, jakie otrzymuje dziecko. Poszerzanie diety powinno następować stopniowo, zgodnie z wiekiem dziecka, co uwarunkuje zdolność jego przewodu pokarmowego do wchłaniania. Kolejne produkty, najlepiej w formie gotowanej, należy wprowadzać do diety dziecka, kiedy jest ono zdrowe.

Pokarmy uzupełniające

Jak to zaleca większość ekspertów, pokarmy uzupełniające – czyli te, które nie są mlekiem – można wprowadzać do diety niemowlęcia od czwartego miesiąca życia, jeżeli dziecko karmione było sztucznie, a od szóstego miesiąca w przypadku niemowlęcia karmionego wyłącznie piersią.
Na razie nie ma badań dowodzących, że późniejsze wprowadzenia do diety produktów potencjalnie uczulających, takich jak na przykład jaja, ryby, orzeszki ziemne zmniejsza ryzyko alergii.

Probiotyki i prebiotyki

Szukając sposobu na zapobieganie alergii pokarmowej, próbowano stosować niektóre probiotyki – pożyteczne bakterie zawarte w jogurtach i niektórych suplementach do diety.

Dowiedzione, że niektóre prebiotyki – związki cukrowe zawarte w mleku kobiecym i niektórych rodzajach mleka modyfikowanego dla niemowląt – zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby alergiczne, jednak ich rutynowe stosowanie nie jest zalecane przez towarzystwa naukowe.

 

You may also like...