Żywienie zwierząt hodowlanych

Drób jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, bywa też daniem głównym. Poza szerokim wachlarzem możliwości przygotowania dań z drobiu jest jego wartość odżywcza, która jednak w głównej mierze zależy od tego czym zwierzęta są karmione. Współczesne pasze zawierają w sobie bardzo ważne składniki dla żywienia drobiu, jak np. kukurydza, zboża, pszenica. Oprócz tego co zwierzęta jedzą istotny jest wskaźnik ph.

W trosce o jak najwyższą jakość zwierząt warto stosować tzw. zakwaszacz dla drobiu . Preparaty te są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki jelitowej. Szczególnie ważne jest by zakwaszacze stosować w sytuacjach stresowych dla zwierząt, przy zmianie paszy, otoczenia. Asekuracyjnie warto zaopatrzyć drób w preparat w warunkach, gdy jakość wody pitnej stoi pod znakiem zapytania, ponieważ ewentualne drobnoustroje w niej zawarte mogą doprowadzić do szeregu negatywnych skutków i w rezultacie pogorszenia jakości zwierząt. Zastosowanie zakwaszaczy do drobiu może doprowadzić więc do sporych oszczędności . Zmniejsza ryzyko konieczności użycia kosztownych i niepożądanych antybiotyków.

Zakwaszacz dla drobiu – informacje

Zakwaszacz dla drobiu można podawać zarówno do paszy jak i do wody. Zastosowanie ich do pokarmów przyniesie korzyść w postaci przedłużenia terminu przydatności do spożycia, a także podniesie walory smakowe, co wpłynie na szybsze spożycie. Dodanie preparatu do wody także zapewni zwiększy ochronę przed wspomnianymi w poprzednim akapicie drobnoustrojami, powodującymi niechciane objawy, np. biegunka, czy zahamowanie wzrostu.
Jeśli mamy dylemat czy zainwestować pieniądze w zakwaszacz dla drobiu weźmy pod uwagę czynniki ryzyka wśród własnej hodowli oraz oszacujmy czy poniesienie danego ryzyka jest opłacalne. Zastosowanie zakwaszacza dla drobiu z pewnością to ryzyko ograniczy nie narażając właściciela hodowli na możliwość wystąpienia dużo wyższych kosztów w przypadku choroby zwierząt . W łatwy sposób można wyeliminować tę niepewność. Zmniejszenie poziomu ph w jelitach drobiu jest ważne również z powodu wytwarzania się tam szkodliwego amoniaku, który ginie w środowisku kwasowym. Ponadto przy dobrej gospodarce jelitowej zwierząt łatwo przyswajające stają się witaminy i inne wartościowe składniki pokarmu, wpływające na stan drobiu.

W zakwaszaczu dla drobiu może wystąpić kilka rodzajów kwasu. Najczęściej występujące to silnie bakteriobójczy kwas mrówkowy, grzybobójczy kwas propionowy, który ponadto ułatwia wchłanianie z przewodu pokarmowego, kwas jabłkowy – odpowiedzialny jest za zwiększenie walorów smakowych pokarmu, wzmacnia apetyt oraz kwas octowy, hamujący rozwój drożdży i grzybów. Ważnym składnikiem zakwaszaczy dla drobiu jest kwas cytrynowy, który wspomaga pracę trzustki a także ułatwia wchłanianie fosforu. Pasza pod jego wpływem zyskuje także na smakowitości, dzięki czemu zwierzęta szybciej będą się rozwijać.

Podsumowując, stosowanie zakwaszaczy dla drobiu stanowi stosunkowo niewielki wydatek, a może zapobiec wielu niepożądanym skutkom działania drobnoustrojów. Działa także zbawiennie na gospodarkę jelitową drobiu, wspomagając trawienie i ułatwiając przyswajanie cennych składników z pokarmu. Zadowolenie właściciela hodowcy i zdrowych zwierząt powinno być dużym powodem do dumy, niosącej ze sobą pewniejszy zysk.

You may also like...