Jakie składniki odżywcze zawiera brzoskwinia?

Brzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Kuszą swoim aromatem i smakiem, dodatkowo jako bardzo soczyste doskonale sprawdzają się w upalne dni. Najczęściej traktujemy je jak smaczną przekąskę lub dodatek do deseru, nie zastanawiając się nad ich właściwościami. Tymczasem naprawdę dobrze jest się im przyjrzeć i przekonać się, dlaczego warto jeść brzoskwinie. Kryją w sobie więcej składników mineralnych i witamin, niż mogłoby nam się wydawać.

Wartości odżywcze brzoskwiń

Brzoskwinie zawierają szereg witamin: witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, B6, kwas foliowy). Są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
• Witaminy C, A oraz E wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników, które mogą wywoływać wiele niebezpiecznych chorób, w tym również nowotwory.
• Witamina K jest niezbędna do właściwego przebiegu krzepnięcia krwi oraz do dobrego funkcjonowania gospodarki wapniowej w naszym organizmie.
• Witaminy należące do gruby B wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, korzystnie oddziałują na stan naszej skóry, włosów czy paznokci, a nawet oddziałują na układ krążenia czy wytwarzanie hormonów.

Składniki mineralne występujące w brzoskwiniach to: wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo czy cynk.
• Wapń odpowiada za prawidłową budowę kości.
• Magnez także przyczynia się do uzyskania mocnych kości, ale przede wszystkim odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspiera układ sercowo-naczyniowy.
• Fosfor wzmacnia kości i zęby
• Potas wspiera prawidłowe działanie gospodarki wodno-elektro-litowej, a także układu nerwowego.
• Cynk między innymi bierze udział w podziałach komórek, procesach krzepnięcia krwi czy przemianach energetycznych, a także jest jednym ze składników zapewniających prawidłowy przebieg ciąży.
• Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek, ochrania je przed działaniem stresu oksydacyjnego, oddziałuje na metabolizm cholesterolu, a także produkcję hormonów tarczycowych.

Brzoskwinie stanowią także doskonałe źródło błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Jego obecność w diecie jest korzystna również w przypadku leczenia chorób układu krążenia.

Jak jeść brzoskwinie?

Tak jak w przypadku wielu innych owoców, również w przypadku brzoskwiń najwięcej witamin, zwłaszcza witaminy C, znajduje się tuż pod ich skórką. Z tego powodu najkorzystniej jest sięgać po dokładnie umyte, ale nieobrane owoce. Nie trzeba się tego obawiać, ponieważ wbrew pozorom skórka brzoskwiń jest lekko strawna.

W Polsce suszone brzoskwinie nie cieszą się popularnością i dość rzadko można je spotkać w sklepie. Tymczasem są doskonałym zamiennikiem świeżych owoców poza sezonem, ponieważ w procesie suszenia zachowują wszystkie właściwości odżywcze. Nie powinny po nie sięgać jedynie osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ po wysuszeniu znacznie wzrasta w brzoskwiach poziom cukru.

 

Możesz również polubić…